Bengtskär är vårt absolut populäraste resmål.

Invid Finska vikens mynning, 25 kilometer sydväst om Hangö, reser sig Nordens högsta fyr 52 meter över havet. Fyren är belägen i Norra Östersjön, på det yttersta skäret i Skärgårdshavet. Ön hör till Åbolands skärgård och är Finlands sydligaste bebodda plats. Den närmaste skärgårdsbyn, Rosala, ligger 18 kilometer norr om Bengtskär. På Rosala kan man besöka Vikingabyn och avnjuta en vikingalunch.

Fyren på Bengtskär är Skärgårdshavets ståtligaste och mest imponerande sevärdhet, en stenkoloss som bevittnat många dramatiska skeden i vår historia. I slutet av juli 1941 – när Hangö var ockuperat av ryssarna – landsteg 2 båtlag med beväpnade trupper på Bengtskär. Efter en hård och blodig kamp övervann finländarna de ryska anfallarna.

Under ett sekel har fyren visat vägen för tusentals sjöfarare.

Talrika är de skeppsbrott som ägt rum i de förrädiska vattnen kring Bengtskär. På världsutställningen i Paris år 1900 kunde man beundra arkitekt Florentin Granholms ritningar till Östersjöns mäktigaste fyr, men först efter att ångfartyget Helsingfors förlist i januari 1905 beviljade Kejserliga Senaten medel för bygget.

I våra dagar kan man promenera på klipporna, dricka kaffe eller äta mat i fyren, och det finns också möjligheter att övernatta. Fyren är också ett populärt ställe för bröllop.